بررسی و مقایسه روشهای نوین و سازگار با محیط زیست استخراج مس از کانسنگ-دیزما

در زیر دامپ جریانی از آب وجود دارد که باعث رقیق شدن بیش از حد محلول باردار می‌شود. در هیدرومتالوژی کارکنان در شرایط بهتر و سبک‌تر انجام می‌شود و در ضمن نیاز کمتری به نیروی کار در مقایسه با روش پیرو متالوژی دارد. اما اگر شرایط توپوگرافی منطقه طوری باشد که کانسار در عمق قرار گرفته باشد برای تزریق حلال از چند چاه استفاده می‌کنیم. که به این چاه‌ها چاه تزریق می‌گویند و بسته به شرایط یک یا چند چاه برای جمع‌آوری محلول باردار و پمپ کردن آن به بیرون حفر می‌کنیم.

روشی نوین برای استخراج صنعتی مس

بررسی و مقایسه روشهای نوین و سازگار با محیط زیست استخراج مس از کانسنگ-دیزما

این روش در مورد سنگ‌های اکسیدی و به خصوص کربنات‌ها به کار می‌رود. سنگ‌های مورد مصرف در این روش می‌تواند کم عیار باشد، همچنین ممکن است که سنگ‌های گوگردی را نیز مورد عمل تشویه قرار داده و سپس در یک حلال حل کرده و مس آن را به روش‌های مختلف جدا کرد. میکروارگانیسم های مورد استفاده در فرآیند بیولیچینگ انرژی مورد نیاز خود را ازاکسیداسیون آهنFe2+ به Fe3+ (31kg/mol Fe2+) به دست می آورند. بسیاری از باکتری هایی که آهن را اکسید می کنند، قادر به اکسیداسیون گوگرد نیز می باشند. این باکتری ها تنها در محیط های اسیدی می‫توانند به حیات خود ادامه دهند.

متال آنلاین در این مقاله به صورت کاملا تخصصی نحوه فرآیند تولید مس از سنگ‌های سولفیدی را شرح می‌دهد. ذوب فلش، یکی از روش‌های ذوب کانی‌های سولفوری ازجمله کالکوپیریت است. این روش توسط شرکت فنلاندی «اتوکمپو» توسعه داده شد و اولین بار در سال 1949 در منطقه «ساتاکونتا» فنلاند برای ذوب مس مورد استفاده قرار گرفت.

فرآیند هیدرومتالورژی بر اساس استفاده از کانسنگ های سولفیدی و اکسیدی مس است. برای حل شدن مس در روش لیچینگ از اسید های بسیار قوی مثل اسید سولفوریک استفاده می¬شود که در ادامه آن مراحل شامل استخراج با حلال و الکترووینینگ است. در اثر حل شدن مس موجود در کانه های آن در محلول آب، لیچینگ مس ایجاد می¬شود که اکثرا این محلول اسید سولفوریک رقیق می¬باشد. حل شدن مس از همه¬ی کانی های آن حاصل می¬شود اما اکثر مواقع در عملیات انحلال کانی های ثانویه مس مورد استفاده قرار می-گیرند. معمولا کانی های اولیه مس به ویژه کالکوپریت به آرامی لیچ می¬شوند. تحولات و پیشرفت این رشته در صنعت متالورژی استخراجی، ناشی از سازگاری بیشتر این روش با محیط زیست و مصرف کمتر انرژی می باشد که گسترش آن مرهون کشف و ساخت حلال ها و رزین‫های آلی انتخابی و کاربرد میکروارگانیسم ها بوده است.

شامل دو دسته سنگ شکن اولیه و ثانویه تقسیم میشود که بر حسب نیاز از چند نوع سنگ شکن استفاده می شود واین قسمت پر هزینه ترین قسمت از نظر مصرف انرژی می باشد. سنگ‌های سولفوری برخلاف سنگ‌های اکسیدی پایین‌تر و در عمق بیشتری از قشر زمین قرار دارند. است که از صفحات کاتدی استنلس استیل برای رسوب مس استفاده می کند. وجود کاتد بلانک های استنلس استیل که به عنوان کاتد دائمی نیز شناخته می شوند، باعث شد تا نیاز به صفحه آغازگر در فرایند تولید مس از بین برود. در بخش الکترولیز قلیایی _ کلر، مواد شیمیائی، در یک چرخه وارد و خارج می شوند. با استفاده از محلول NaCl که از مرحله رسوب اکسید مس وارد شده، مواد قلیایی و کلریدی مورد نیاز تولید می شود.

مس یکی از پرمصرف ترین و مفیدترین عناصر فلزی است که از دیر باز در زندگی بشر مورد استفاده مسگری قرار گرفته است. امروزه تولید گازهای مضری که آلوده کننده محیط زیست در صنایع معدنی میباشد، موضوع مورد توجه است. درحالیکه عیار فلزات در سطح جهان روبه کاهش است، اما تقاضا برای استخراج از معادن برای رسیدن به یک زندگی با استاندارهای بالا روبه-افزایش میباشد. لازمه کنار آمدن با این موضوع، نیازمند استخراج از منابع فلزات با عیارهای پایین میباشد.

  • این پدیده مهم‌ترین وشایعترین مسئله‌ی آلودگی زیست محیطی معدن‌کاری سولفیدی در جهان محسوب می­شود.
  • مخلوط مواد جامد وآب که به آن مقدار کمی از معرفهای فلوتاسیون اضافه شده است.
  • عيار خاك ورودي به كارخانه فراوري در محدوده 0.6 تا 1 درصد بوده كه طي فرايندهاي مختلف و با حذف قسمتي از باطله همراه ماده معدني،‌ عيار مس به 20 الي 32 درصد افزايش مي يابد.
بررسی و مقایسه روشهای نوین و سازگار با محیط زیست استخراج مس از کانسنگ. انحلال مستقیم کانه های سولفیدی مس به ویژه کالکوپیریت با استفاده از باکتریهای اسید دوست و تبدیل SO2تولید شده به اسیدسولفوریک و تبدیل آن به کود شیمیایی از جمله مزایای استفاده از روش بیولیچنگ و هیدروکوپر در استحصال از منابع مس در مقایسه یا سایر روشهای استخراج مس است. اولین کارخانه تولید مس به روش لیچینینگ پیوسته در ایران با تسهیلات ۴۰ میلیارد ریالی صندوق بیمه فعالیت های معدنی فعالیت خود را آغاز کرده و سالانه ۵۰۰ تن مس تولید می کند. از دید طراحی معدن ، استخرا ج کانسار مس سرچشمه در مرحله گذر از طرح بیست ساله به طرح توسعه می باشد. کانسنگ یا سنگ معدن گونه‌ای سنگ حاوی فلزات و عناصر ارزشمند و مهم است که از معدن استخراج می‌شود و سپس طی فرآیندی عناصر مورد نیاز از آن گرفته شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

معادن مهم و بزرگ ایران

سپس کامیون‌ها با تخلیه بار خود روی این سطوح به این روش عمل می‌کنند. که منظور حفاظت از آستر از جهت پارگی یا ترک قبل از مساحت هیپ لازم است که یک لایه به ضخامت ۳۰ الی ۵۰ سانتی متر از سنگ‌های سخت با اندازه ۱۸-۱۲ اینچ به عنوان لایه محافظت کننده روی بستر قرار گیرد. طراحی تاسیساتی و ساختمانی کانال‌ها و لوله‌های انتقال حوضچه‌های جمع آوری و سیستم پمپاژ و توزیع محلول با توجه به میزان بارش‌های سالانه باران و برف، احتمال طغیان جریان و تبخیر و حجم محلول در حال گردش و غیره. بر این اساس طی یک قرارداد با یک کنسرسیوم اروپایی قرارداد مهندس و تامین تجهیزات طرح به این کنسرسیوم واگذار شد و هم اکنون طرح یاد شده مراحل پایانی راطی می‌کند و به زودی به مرحله بهره‌برداری می‌رسد. بستر سنگی در محل دامپ در بستر شرقی و غربی سیار نفوذپذیر است و قادر به نگهداری محلول نیست و باعث آلودگی سفره آب زیرزمینی می‌گردد. بالاخره در صنعت از اسید فلوئیدریک برای تولید فلورو آلومینیوم که در الکترولیز ملح مذاب این فلز به کار می‌رود استفاده می‌گردد.

کلر، مواد شیمیائی، در یک چرخه وارد و خارج می شوند.

با توجه به اینکه کانسنگهای مس اکثرا بصورت ترکیبات سولفیدی میباشد، جهت استخراج مس، گوگرد همراه مس اکسید شده و به گاز SO2 در می آید. روش مرسوم برای استخراج فلز مس، پیرومتالورژی یا ذوب میباشد که به دلیل شرایط این فرآیند، باعث تولید گازهای مضر SO2 در محیط میشود. از طرفی با کاهش ذخایر عیار بالای مس، صنایع نیازمند روشهای جایگزین برای روشهای مرسوم میباشد که تا بتواند از انتشار گازهای آلودهکننده جلوگیری کند. روش بیوهیدرومتالورژی روشی سازگار با محیطزیست میباشد که از میکروارگانیسمها جهت استخراج مس از کانسنگهای سولفیدی میباشد. باکتریهای اکسیدکننده گوگرد و آهن در شرایط دمایی پایینتر از روشهای پیرومتالورژی قادر به استخراج مس میباشند که از تولید گازهای SO2 جلوگیری میکنند. تولید سالانه 400هزار تن SO2 از فرآیندهای پیرومتالورژی مس، ضرورت بکارگیری روشهای جایگزین را آشکار میکند.

منتشر شده در
دسته‌بندی شده در اخبار