به گزارش خبرگزاری رویترز از بازار سرمایه ایران (سینا)، معین محمدی پور افزود: اوایل مهرماه سال جاری با حمایت وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، تماس موفقیت آمیزی انجام شد. انجام شد و بورس کالایی سامانه عملیاتی بانک مرکزی با شبیهسازی تسویه معاملات بورس کالایی انجام شد از اسناد
بخشنامه تامین مالی در زنجیره تامین بر اساس اسناد اعتباری در بورس کالا در بند الف ماده 20 قانون تامین مالی تولید اخیرا به امضای وزیر اقتصاد رسید. این بخشنامه شامل چه مواردی است و چگونه می تواند مشکلات تامین مالی صنایع را برطرف کند؟
بند الف ماده 20 تسویه معاملات کالایی در بورس کالا با استفاده از اسناد اعتباری، حمایت قانونی لازم را برای کمک به توسعه استفاده از این ابزارها پیدا کرده است. مهمترین ابزاری که در این دستورالعملها روی آنها متمرکز شد، سفته، اعتبار اسنادی یا سفته است. البته اعتبار اسنادی یا اعتبار اسنادی از گذشته در معاملات کالایی مورد استفاده قرار می گرفته است و دو ابزار دیگر، سفته و سفته نیز در سال های اخیر به این شکل به کار می رفته است; اما آنچه مهم است این است که بخشنامه جدید به منظمتر و آسانتر شدن هماهنگی بین بورس، بانک و متقاضیان کمک میکند کلیه اسناد و تاییدیه ها را به صورت سیستماتیک رسیدگی می کند.
از سوی دیگر، اجرای این بخشنامه شفافیت در تسویه اعتبارات را دوچندان می کند و تایید دستی را جایگزین تایید آنلاین خودکار اسناد می کند. در حال حاضر در حوزه اوراق گام، اتصال به سامانه گام بانک مرکزی انجام شده و زیرساخت ها در بورس کالا 100 درصد آماده و قابل استفاده است. بورس کالا همچنین در دو حوزه دیگر سیستم ها را هماهنگ و توسعه می دهد.
از آنجایی که در حال حاضر امکان استفاده از اوراق قرضه پل در بورس کالا وجود دارد، توضیح دهید که اوراق قرضه پل چیست و چه مزایایی دارند؟
اوراق جم یا گواهی اعتبار بازدهی اوراق بهاداری است که با ضمانت بانک یا موسسه اعتباری برای تامین نقدینگی بنگاه های اقتصادی با سررسید حداکثر تا 12 ماه منتشر می شود.
مفهوم Oruagh Gam توسط بانک مرکزی با هدف تامین مالی زنجیره ایجاد شد و بر خلاف روشهای تامین مالی سنتی، قرار است کل زنجیره تامین کالا به طور مستمر تحت پوشش ابزارهای تامین مالی باشد.
فرض کنید یک شرکت تولیدی قصد خرید مواد اولیه از شرکت دیگری را دارد، اما مشکل نقدینگی دارد و فروشنده مواد اولیه حاضر به ریسک نکول نیست. پذیرش خریدار و فروش نسیه محصولات وی از طریق چک و سفته. در این صورت خریدار می تواند به جای ارائه چک یا درخواست تسهیلات از بانک، از بانک بخواهد که برای ذینفع فروشنده سفته صادر کند.
در این فرآیند فرد متقاضی خرید کالا به بانک عامل مراجعه می کند و پس از تعیین سقف اعتبار در بانک، فروشنده مواد اولیه، فروشنده را به عنوان ذینفع پله به بانک معرفی می کند و بانک موضوع را صادر می کند. مدارک مرحله پس از اخذ مدارک لازم. در این صورت بانک ضامن پرداخت مبلغ اسمی اوراق در سررسید است و بدین ترتیب ریسک نکول خریدار از بین می رود و فروشنده به بانک اعتماد می کند.
یکی از مزایای اوراق معدن این است که فروشنده می تواند این اوراق را تا سررسید نزد خود نگه دارد و علاوه بر امکان تنزیل اوراق با معادن، معادن را برای خرید مواد اولیه مورد نیاز خود به فروشنده دیگری واگذار کند. . بانک مطابق با شرایط دستورالعمل بانک مرکزی موجود می باشد
در حال حاضر برخی از دستگاه های اجرایی مجبور به اقدام و تسویه بدهی بابت بدهی افراد شده اند. لذا بر اساس دستورالعمل هیات وزیران در اسفند 1402 نهادهایی مانند سازمان امور مالیاتی، وزارت امنیت، سازمان تامین اجتماعی، بیمارستان های دولتی، دانشگاه های علوم پزشکی، وزارت نفت، وزارت نیرو. و شرکت های تابعه، گمرک و بانک ها موظف به پذیرش اسکناس گام هستند و در مهرماه سال جاری بانک مرکزی نحوه استفاده از اوراق گام را به عنوان سپرده ریالی برای تخصیص ارز اعلام کرد.
بورس کالا در زمینه اوراق گام چه اقداماتی انجام داده است؟
بورس کالای ایران در سال 1401 برای ایجاد زیرساخت های تامین مالی بر روی زنجیره با مشارکت بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی و در اجرای بند مربوطه در بودجه، مشروط بر اینکه مقدمات اولیه استفاده از اوراق پله ای فراهم شود. و برای استفاده از ابزارها به صورت غیر الکترونیکی نیز اصلاحاتی صورت گرفت.
همچنین مذاکرات زیادی با بانک مرکزی و سایر بانک ها در خصوص ایجاد زیرساخت تسویه اعتبار برای معاملات انجام شد و هیات مدیره بورس کالا در همان سال استفاده از مراحل تسویه اعتباری را تصویب کرد.
از سوی دیگر، به منظور الکترونیکی شدن فرآیند استفاده از شهرداری عمان بزرگ در تسویه معاملات، مذاکراتی با بانک مرکزی برای اتصال بورس کالا به سامانه شهرداری عمان بزرگ انجام شد و تغییرات لازم در تسویه معاملات انجام شد. بورس کالا سیستم سرانجام در اوایل مهرماه سال جاری با حمایت وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، ادغام موفقیت آمیز بورس کالا در سیستم عملیاتی بانک مرکزی انجام شد. با همکاری یک بانک، آزمایش عملیاتی موفقیت آمیزی با شبیه سازی تسویه معاملات ارزی انجام شد.
چگونه از اسکناس های معدن در تسویه معاملات بورس کالا استفاده می شود؟
اسکناس های بازی برای تسویه نقدی و اعتباری ترکیبی استفاده می شود. برای بهره مندی از این ابزار، ابتدا عرضه کننده در بورس کالا، امکان تسویه با اوراق معدن با ذکر مشخصات معدن را در اظهارنامه عرضه خود درج می کند، خریدار کالا پس از اطلاع از انتشار آگهی به فروشنده اعلام عرضه و امکان تسویه با اوراق معدن، به اپراتور بانک نشان می دهد
خریدار پس از اطمینان از وجود محدودیت اعتباری در بانک مربوطه به کارگزار خود مراجعه و سفارش خرید را ثبت می کند. در صورت برنده شدن خریدار در حراج در روز پیشنهاد، کارگزار خریدار با هماهنگی وی درخواست تسویه مرحله ای را به بورس کالا ارسال می کند. بورس کالا نیز شماره قرارداد و مشخصات خریدار و فروشنده را به سامانه بانک مرکزی ارسال می کند و بانک مرکزی نیز اطلاعات را برای صدور سفته به ذینفع فروشنده به بانک عامل ارسال می کند.
پس از اخذ تاییدیه انتشار گام در سامانه گام، معامله در بورس کالا به صورت اعتباری تسویه می شود. بدیهی است افرادی که پیش از این مرحله حواله آنها برای ذینفع صادر شده است نیز می توانند با ثبت درخواست انتقال در فرآیندی مشابه، تسویه حساب در بورس کالا را انجام دهند.
نکته حائز اهمیت این است که در حال حاضر زیرساخت های استفاده از استپ در بورس کالا به طور کامل فراهم است و عرضه کنندگان باید با توجه به رکودی که در برخی بازارها ایجاد شده و برای تامین نیاز سرمایه در گردش خریداران به استفاده از این ابزار تشویق شوند، از این ابزار استقبال کنند. ابزار با اعلام پذیرش اوراق مرحله در تسویه معاملات خود.
بدیهی است ضرورت پایبندی دستگاه های اجرایی به مأموریت هیأت وزیران در پذیرش اسناد گام، عامل اولیه موفقیت این ابزار خواهد بود.
منبع: https://www.irna.ir/news/85657724/%D8%AC%D8%B2%DB%8C%DB%8C%D8%A7%D8%AA-%DA%A9%D8%A7%D9%85%D9%84-%D8%AF%D8%B3%D8%AA%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%85%D9%84-%D8%AA%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86-%D9%85%D8%A7%D9%84%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%B2%D9%86%D8%AC%DB%8C%D8%B1%D9%87-%D8%A8%D9%87-%D9%BE%D8%B4%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D9%86%D8%A7%D8%AF